Even een teken van leven vanuit het bloedhete Cambodja. Het is hier elke dag 35 graden en tussen 10.00 en 16.00 eigenlijk te warm om fanatiek rond te lopen buiten. De reis vanuit Vientiane (Laos) naar Siem Reap verliep na wat opstartproblemen (we zaten in de verkeerde vertrekhal (international i.p.v. domestic) waardoor de ons vliegtuig bijna hadden gemist) erg gemoedelijk. De aankomst op het vliegeld van Siem Reap was goed (modern vliegveld) en ook de vele gigantische hotels die we onderweg naar het centrum tegenkwamen hadden we na dubai niet meer gezien.

We zitten nu in het Garden Village Guesthouse en vertrekken vanmiddag om 12.30 per bus naar Phnom Penh, een rit van ongeveer 6 uur. De afgelopen dagen hebben we 茅茅n van de hoogtepunten van onze reis meegemaakt; het bezichtigen van de tempels van Angkor! Ik zou hier graag allerlei foto’s willen plaatsen om ons bezoek aan de oude tempelste illustreren, maar helaas werkt de computer hier niet mee en moet ik het voorlopig met woorden doen;

Gisteren zijn we om 05.00 weggereden bij het Guesthouse om de zonsopgang bij Angkor Wat mee te maken. Het is altijd een beetje de gok of je een mooi zonsopgang treft, maar wij hadden geluk en hebben het silhouet van de vele torens tegen de prachtige ochtendlucht gezien. Wanneer je in Angkor Wat rondloopt krijg je door de enorme omvang van het complex en de details van de vele reliefs op de muren en kolommen echt een gevoel van de grootsheid die er ooit geweest moet zijn op deze plek. Je kunt je bijna niet voorstellen dat mensenhanden deze talrijke grote en kleine stenen hierheen gesleept en tot in detail bewerkt hebben. Vooral de naadloze verbinding tussen de onderlinge stenen, die zonder enige vorm van cement of ander bindmiddel onwaarschijnlijk exact op elkaar passen, vind ik echt bewonderenswaardig. Angkor Wat wordt niet ten onrechte ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Enig minpuntje aan ons bezoek is de enorme massa aan toeristen hier, die echt als mieren deze oude omgeving bezetten. Maar ja, ik bezef me ook dat wij daar helaas ook toe behoren. 馃槈

Om het verhaal niet te lang te maken zal ik het hier maar even bij laten. Hier nog een aantal wistjedatjes omdat er dit keer geen foto’s zijn:

 • Er zijn hier in Siem Reap (helaas) veel meer opdringerige verkopers, tuktukdrivers en verkopende kindjes dan in Laos, Thailand en Dubai.
 • Ik ben de zonnebril alweer kwijt die ik nog geen 2 maanden geleden voor 30 euro heb gekocht omdat ik toen mijn vorige zonnebril kwijt was. Ik heb daarom hier maar meteen 5 zonnebrillen gekocht!
 • Hoewel het erg zonnig is, worden we gek genoeg niet echt bruin…
 • We hebben gisteren hagelslag gevonden in een supermarkt.
 • Het eten is echt geweldig! Het kost niet veel (2 tot 4 euro) en smaakt vaak voortreffelijk.
 • Iedereen betaalt hier in Dollars in plaats van de Cambodiaanse Riel.
 • De Tomb Raider boom in Ta Prohm (klik hier voor een voorbeeld) voor ons erg lastig te vinden was, maar we hem uiteindelijk gelukkig gevonden hebben.

5 Thoughts on “Siem Reap

 1. maaike on 02/05/2012 at 07:39 said:

  Hoi San en vriendinnen,

  Even een paar dagen niet op je website gekeken, en je bent alweer tig landen verder! Wat een mooie en avontuurlijke reis weer, en wat zien jullie veel mooie en aparte dingen waarvan velen van ons het bestaan niet eens weten. Ik lees en zie aan de foto’s dat jullie er enorm van genieten. Ben benieuwd naar de foto’s van de zonsopgang!
  Goede reis naar Phnom Phen,
  Groetjes,
  Maaike en Puck

 2. Leo on 02/05/2012 at 09:43 said:

  Opnieuw prachtige plaatjes, Sander! (je verhaal is zo beeldend, dat ik ze er grotendeels z贸 bij kan bedenken!). De indruk die de grootsheid van het complex aan gebouwen en de details van de oude Khmer architectuur van Angkor Wat op jou maakt is voelbaar.
  Eigenaardig toch hoe de wortels van een boom als de Tomb Raider tree zich in de loop der tijd z贸 om een menselijk bouwsel kunnen draperen.
  Denk je nog even aan de gewichtslimiet op de terugvlucht, Sander, voordat je alles wat je de komende weken nog kwijtraakt in 5-voud aanschaft!
  Fijne reis verder! (geef je als het kan nog even jullie vluchtnummer naar Kuala Lumpur door?).

  Groet,

  Leo.

 3. Lia on 02/05/2012 at 21:10 said:

  Hoi San, nou dat verhaal van jezelf in die grotten zou je een aantal jaren geleden niet geloofd hebben. Jij stapt echt van al je schroom af en gaat het avontuur volledig aan. Heel fijn want je ziet dat het je veel extra’s biedt. Ik bewonder dat in je San. En natuurlijk wel je gezonde verstand blijven gebruiken! Die foto’s zijn wel heel bijzonder, die boom! Ik vind het een heel vreemde gedachte dat jij die foto’s zo ver weg maakt en wij die hier in ons huis op een scherm te zien krijgen. Lang leve internet. Geniet met z’n drietjes van al die prachtige impressies en ik ben heel benieuwd naar de foto’s met jouw mondelinge toelichtingen erbij.

  Veel liefs en groetjes
  Lia (en ook van Jos natuurlijk)

 4. Hanneke on 02/05/2012 at 21:33 said:

  Mooie verhalen weer Sander! Wat zien en beleven jullie veel!!!
  De ontbrekende foto麓s van o.a. Angor Wat heb ik even opgezocht op de wereldreis-site van Bas en Malou. De Bayon tempel….. Indrukwekkend!!!
  Het gebied waar deze tempels staan bedraagt 1000 vierkant kilometer, schrijft Bas. Allemachtig….[wanneer hij het bij het juiste eind heeft]
  Fijne reis verder, geniet-ze en lieve groetjes,
  Hanneke

 5. Fenna on 03/05/2012 at 21:13 said:

  Oh ik vond Siem Reap heel leuk! Ook ergens nog even de visjes aan je voeten laten eten langs de weg 馃槈 Veel plezier in Phnom Penh, ook leuk! Ik wilde me daar door een blind iemand laten masseren, is nogal populair omdat die heel goed aan schijnen te voelen en zo geld verdienen, maar was er niet meer van gekomen toen. Toch wel leuk misschien.. Have fun! X Liefs, je zus.

Post Navigation