Al enkele dagen vertoeven we in Phnom Penh. Ons oorspronkelijke idee was om hier 2 nachten te verblijven en dus één dag de highlights voor toeristen te bezoeken, maar vanwege problemen met het boeken van vliegtickets is dit al de derde dag dat we hier zijn. Maar we vermaken ons best en vanmiddag om 17.10 vliegen we alweer naar Kuala Lumpur.
De afgelopen dagen hebben we vooral bijgeslapen, de Killing Fields bezocht en wat bij een zwembad gelegen. Vooral de Killingfields waren erg indrukwekkend (zie foto’s) omdat je echt bijna letterlijk voelt dat er iets vreselijks gebeurt is op de bewuste plekken die we hebben bezocht. Vooral het moment waarop ik bij de audiotour de muziek te horen krijg (een soort van Cambodiaans volkslied) die hier snachts geklonken moet hebben eind jaren ’70 (en die was bedoeld om het geschreeuw van stervende mensen te overstemmen), in combinatie met het monotome geluid van de aggregaat die hier moet hebben gedraaid om stroom op te wekken, maakt mijn verbeelding van de situatie beangstigend levendig. Dit is het laatste geluid dat de vele uitgehongerde en wanhopige gevangen gehoord moeten hebben voordat ze met een paar rake klappen de schedel werd ingeslagen. Het klinkt niet echt prettig zoals je het hier leest, maar het zijn de feiten. Gelukkig is dit hoofdstuk in de geschiedenis van Cambodja afgesloten.

Verder maken we echt krankzinnige dingen mee hier op straat in het drukke verkeer en tussen de ontelbare kooplieden. Overal tuktuks overal mensen die je dingen proberen te verkopen. Het is soms om gek van te worden! Maar wel erg bijzonder om mee te maken en het lijkt erg op een modernere variant van het leven in Kathmandu; een prettig gestoorde chaos.

Om na het verhaal over de Killingfields nog even positief te eindigen volgen hier nog wat vrolijke foto’s van de afgelopen dagen, inclusief wat tempels. We gaan nu even wat eten en dan richting vliegveld, dus ik ga het hier bij laten.

7 Thoughts on “Phnom Penh

 1. Floris on 05/05/2012 at 09:27 said:

  Maestro,

  Je bent goed op dreef, de mooie foto’s en goede verhalen komen bijna sneller online dan dat ik ze kan volgen 🙂 ! Het ziet er in ieder geval allemaal fantastisch / indrukwekkend uit, net alsof je een Tomb Raider game aan het spelen bent (treegliden, mooi man!). Mooi en toevallig (of niet, meester van de planning?) ook dat je op Nederlandse Dodenherdenking op een plek als de Killing Fields bent.
  Goed ook om te zien dat je eindelijk een fatsoenlijke zonnebril a la David Hasselhof hebt gekocht, koop je wel nog even een touwtje erbij zodat je hem niet weer kwijt raakt? Laat de dames maar iets beter op je letten, die zijn vast minder verstrooid dan jij 😉 !

  Veel plezier in Maleisië!

  Ciao,
  Floris

 2. Leo on 05/05/2012 at 16:00 said:

  Subliem fotografeerwerk, Sander! Je plaatjes ‘schoenen’, ‘domme toerist’, ‘scooterpoolen’ en dat van de marktslagerij zouden niet misstaan op een grote fotowedstrijd! Blijf je voorlopig maar vooral focussen op het vastleggen van mensen in alle hun bijzondere verschijningsvormen en opvallende activiteiten, daar ben je goed in en is vermoedelijk even leuk of zelfs leuker dan het maken van een documentaire over Blauwe Stad.
  Hopelijk geen gehaast gevoel opgelopen bij de quick transfer van Kuala Lumpur naar Kota Bhara, de vast indrukwekkende duiksessies in de Zuidchinese Zee zullen dat vermoedelijk anders snel weer naar de achtergrond doen verdwijnen.
  Enjoy!

 3. maaike on 06/05/2012 at 23:06 said:

  Inderdaad Floris, coole zonnebril!

 4. Lia Foolen on 07/05/2012 at 06:45 said:

  Tjonge jonge wat geef je ons een goed beeld van wat jullie beleven. De foto’s zijn prachtig en je schrijft op een manier die de lezer op een heel ontspannen manier meetrekt naar andere regionen. Mooie belevenissen maar ook pijnlijk indrukwekkend zoals de killing fields. Onbegrijpelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen dat is de afgelopen dagen hier in Nederland in het kader van de dodenherdenking ook weer duidelijk geworden. En dat is dan nog maar een tipje van de sluier. De laatste week is aangebroken (eventjes dan voor jou) geniet en let op zodat jullie weer heelhuids terug komen.
  Liefs Lia (en Jos)

 5. Thomas on 08/05/2012 at 15:30 said:

  Oogstrelende foto’s heer Lenders. Helaas heb ik mezelf niet de tijd gegund al je teksten te lezen -het is druk hier in Eindhoven- maar, ervan uitgaande dat er enige correlatie bestaat tussen foto’s en verhalen, maak je indrukwekkende dingen mee. Fijne laatste dagen daarginder!

  Thomas!

 6. Willemien Foolen on 08/05/2012 at 19:25 said:

  Hallo Sander,
  het is wel laat maar ik heb het eerste stuk gemist van je reis daar ik geen mailtje heb gehad toen je vertrokken was. Waarschijnlijk omdat ik een ander mailadres heb.
  Via Lia en je naam ben ik toch, ter elfder ure, nog aangehaakt.
  Het ziet er allemaal weer gelikt uit en het commentaar is, zoals we gewend waren, geweldig!
  Over een weekje ben je weer thuis en spreken we iets af, samen met Lia en Jos. Geniet nog lekker enkele dagen en tot binnekort.
  Veilige thuisreis!
  Groetjes Willemien.

 7. jolanda vd boogaard on 08/05/2012 at 20:32 said:

  heej sander
  wat maak je toch weer leuke dingen mee en wat een supermooie foto`s
  ben benieuwd naar al je verhalen als je weer terug bent.
  geniet er nog van.
  xxx jootje

Post Navigation