Met het geldmysterie achter de rug richt ik me weer op het educatieve leven hier in Montanita. Mijn spaans is inmiddels stukken beter dan 3 weken geleden, maar nog altijd blijft het erg lastig om de snel pratende Montanitanen goed te begrijpen. Wel kan ik met wat handen en voetenwerk relatief snel duidelijk maken wat ik wil en nodig heb, bij bijvoorbeeld de aanschaf van een buskaartje of het kopen van eten in een winkel. Ik heb daardoor het idee dat ik inmiddels wel klaar ben om de rest van Zuid-Amerika te verkennen (al heb ik begrepen dat de dialecten er af en toe echt onverstaanbaar zijn, vooral in Chili).

Hier in Montanita is het alsof de tijd stilstaat. Elke dag zijn er dezelfde winkels open in het dorp, dezelfde mensen aan het werk en dezelfde alternatieve toeristen aanwezig. Het enige dat voor mij echt merkbaar veranderd is de samenstelling studenten op de taalschool. Waar ik begon met vele vrienden, waarmee ik elke dag op pad ging, ben ik nu alleen nog over met Susanne (GER), James (USA), Stine (DEN) en Woot (USA). Samen gaan we nog wel uit eten, of we koken wat, maar op de een of andere manier voelt het alsof het beste achter de rug is, alsof het tijd is om te gaan, om Montanita achter me te laten. Dat merk ik ook aan de lessen Spaans, waaraan ik om de een of andere rede minder energiek deelneem dan in de eerste weken. Afgelopen week hebben we nog wel wat leuke spellejes in het Spaans gedaan als oefening, waaronder Scrabble en triviant. Ook moesten we ludieke en fictieve verhaaltjes schrijven, waarbij we af en toe wel flink moesten lachen, ook al is het eigenlijk best kinderachtig als je het zo terugleest. Hier een klein voorbeeld van een verhaaltje dat ik over mijn klasgenoot Marcel (SUI) schreef, als indicatie van wat ik nu kan;

Cada dia Marcel se saca la ropa en la manana. El se divierte mucho cuando el camina en las calles de Montanita desnudo. El no se lava y no se afeita en la manana y por lo tanto a la gente no le gusta. Pero en la tarde Marcel se viste, se lava y se afeita. Despues las chicas de Montanita bailan con Marcel y al final de la noche Marcel se saca la ropa otra vez, pero ahora con una chica bonita en su cama.

Er zijn nog drie andere dingen in Montanita die de moeite van het vertellen waard zijn. Ik zal beginnen met de fauna. Elke avond komen er wanneer het gaat schemeren, honderden vogels naar het centrum van het dorpje gevlogen om te overnachten op de bovengrondse electriciteitsleidingen. Het ziet er ridicuul uit, honderden vogels op een lijntje, met bijna exact dezelfde afstand tussen twee vogels in. Waarom ze naar dorpje komen is me een raadsel, wellicht vanwege de warmte, de veiligheid of de etensresten, maar elke avond weer zitten er honderden vogels op de kabels. En het is nog best oppassen, want wie het niet in de gaten heeft en onbekommerd onder de vogels doorloopt heeft kans op een extra toefje mayonaise op zijn hamburger. Veel verkopers op straat hebben daarom een parasol boven hun kraampje, of het nu zonnig is of niet.

De vele vogels die savonds in het centrum zitten

Een ander fascinerend verschijnsel in Montanita is de vuilnisauto. De vuilnisauto rijdt hier elke dag door de straten, niet erg bijzonder op zich, zij het niet dat er via een grote megafoon op het dak van de auto harde muziek door het dorp galmt. En niet zomaar muziek; De vuilnismannen hier hebben een eigen lied, the garbage-song, waarin ze zingen over het ophalen van het vuilnis en iedereen oproepen het vuilnis op straat te zetten. De precieze tekst heb ik nog niet helemaal kunnen achterhalen, maar het continu repeterende deuntje en de zeer pakkende melodie maken van de vuilnisauto een icoon dat iedereen kent. Het lijkt wel een feest, een carnavalswagen die de vekeerde afslag heeft genomen en hier plots in Montanita terecht is gekomen. In gedachten zien we de afvaloptocht, compleet met vuilnismannen verkleed als mariorettes en danseressen, feestend het land doorkruisen, een eeuwige optocht die vanaf de kant wordt toegejuicht door mensen die van heinde en verre zijn gekomen om hun afval af te leveren. Wellicht hadden we wat te veel gedronken die avond…

Er is hier in Montanita ook een kerkhof, waardoor ik al vanaf mijn eerste lesdag op de taalschool gefascineerd ben. Vanuit het leslokaal zie je, op de top van een nabijgelegen verlaten heuvel een groot, wit, houten kruis. Eens zat er een grote zwarte vogel op het kruis, het beeld zoals je dat weleens in films ziet. Na wat informeren heb ik afgelopen week, samen met Suzanne en Ryan, het kerkhof bezocht, een bijzondere ervaring! De graven bevinden zich voornamelijk boven de grond en vormen gezamenlijk een soort van dorp. Het is er verlaten, alles ligt er half vergaan bij; de nepbloemen, de betonnen graven en een enkel kaarsje dat ergens nog brandt geven deze plek een bijzonder karakter. Dit is zoals een begraafplaats in mijn gedachten hoort te zijn, vergaan, verlaten en mysterieus, een fysieke belichaming van de mensen die hier onder de grond liggen. Spectaculair en macaber tegelijk om zoiets bijzonders te bezoeken, al hoop ik er voorlopig niet te komen te liggen. Wel vind ik het een geweldig idee om in een soort van huisje te liggen en niet in een kist onder de grond. Sommige huisjes hier hebben zelfs hun raampjes, alsof de bewoner nog elke dag naar buiten kijkt!

Mijn tijd in Montanita is bijna voorbij. Aanstaande zaterdag om 05.45 in de ochtend (12.45 Nederlandse tijd) zal ik per bus naar Guayaquil vertrekken. Vanaf daar hoop ik een bus te vinden naar Banos, een toeristisch plaatsje in de bergen in het binnenland. Banos ligt aan de voet van de Tungurahua vulkaan, die afgelopen week tot kleinschalige uitarsting is gekomen. Ik hoop dat ik nog wat meekrijg van het natuurgeweld, al is het natuurlijk minder fijn als de lava daadwerkelijk het dorp bereikt. In 1999 is heel Banos geëvacueerd vanwege een eruptie, hopelijk kom het dit keer niet zo ver, we zullen zien.

Omdat ik op 24 september in Cusco moet zijn vanwege de reeds geboekte Incatrail en er erg veel te zien is op weg daar naartoe, heb ik een planning gemaakt voor de komende maand. Onderstaand het schema, zodat jullie een idee hebben waar ik me ongeveer bevind elke dag;

Datum
Land Van Naar
25/08/12
Ecuador Montanita Banos
26/08/12
Ecuador Banos
27/08/12
Ecuador Banos
28/08/12
Ecuador Banos
29/08/12
Ecuador Banos Riobamba
30/08/12
Ecuador Riobamba
31/08/12
Ecuador Riobamba Alausi
01/09/12
Ecuador Alausi
02/09/12
Ecuador Alausi Cuenca
03/09/12
Ecuador Cuenca
04/09/12
Ecuador Cuenca Loja
05/09/12
Ecuador Loja
06/09/12
Ecuador Loja Piura
07/09/12
Peru Piura
08/09/12
Peru Piura Trujillo
09/09/12
Peru Trujillo
10/09/12
Peru Trujillo Huaraz
11/09/12
Peru Huaraz
12/09/12
Peru Huaraz
13/09/12
Peru Huaraz
14/09/12
Peru Huaraz Supe
15/09/12
Peru Supe
16/09/12
Peru Supe Lima
17/09/12
Peru Lima
18/09/12
Peru Lima Ica
19/09/12
Peru Ica
20/09/12
Peru Ica Nazca
21/09/12
Peru Nazca
22/09/12
Peru Nazca Abancay
23/09/12
Peru Abancay Cusco
24/09/12
Peru Cusco
25/09/12
Peru Cusco
26/09/12
Peru Cusco
27/09/12
Peru Cusco Machupicchu

Dit zal mijn laatste post zijn vanuit Montanita en ik weet niet wanneer ik weer tijd en internet heb, dus wellicht duurt het even voordat ik weer wat van me laat horen. Tot die tijd zal ik proberen genoeg stof te verzamelen voor een nieuw verhaal, al denk ik dat dat niet erg moeilijk zal zijn.

6 Thoughts on “Dag 26 tot 32: The garbage-song

 1. Jos on 24/08/2012 at 10:49 said:

  Weer een mooi verhaal Sander. Met een vertaalmachine was ook het Spaanse verhaaltje voor mij te begrijpen.
  Fijne en veilige reis verder!

 2. Leo on 24/08/2012 at 12:25 said:

  Nou, San, dan gaat eindelijk je eigenlijke échte reis door Zuid-Amerika beginnen, jongen! Vast en zeker zul je heel wat indrukwekkends gaan zien en meemaken onderweg, impressies die je je hele verdere leven bij zullen blijven! Ben je wel voorzichtig, zo aan de voet van een onrustige vulkaan! Blijf maar op een veilige afstand, laat de reservering van je plekje op de tribune in Rio niet voor niets zijn geweest!
  Bien viaje …!!!

 3. Lia on 24/08/2012 at 16:23 said:

  Hoi San,
  En weer kom ik tot de conclusie dat er een schrijver in je verborgen zit. Het is zo leuk je vertelsels,die zo tot de verbeelding spreken, te lezen. Jos zei het net ook nog en dat onderschrijf ik meteen: je moet je reisverhalen echt ooit gaan bundelen. Echt de moeite waard voor diegenen die er niet bij waren en alsnog mee kunnen genieten van je levendige, fantasierijke weergave. Heb het goed!

  Liefs,
  Lia

 4. Maaike on 24/08/2012 at 18:53 said:

  Hoi Sander,
  Ik moet een beetje lachen om je fascinatie voor het kerkhof; ik heb dat zelf ook en overal waar we komen bezoeken we er wel ergens een.
  Die vuilniswagen-song lijkt me wel erg gezellig en zo te lezen zeer effectief.
  Ik vind het jammer dat je je relatief veilige plek in Motanita gaat verlaten en je nu echt op avontuur gaat, maar ik realiseer me natuurlijk dat het je daar nu juist om begonnen is. We wensen je een fijn vervolg (of begin?) van je reis en hopen dat je opnieuw gezellige en betrouwbare mensen tegenkomt die een poosje met je meereizen.
  Goede reis, veel plezier en good luck! Je Spaans ziet er al goed uit!
  Heel veel groetjes,
  Puck en Maaike

 5. Marij on 26/08/2012 at 16:43 said:

  Hey Sander,
  zo we zijn weer bijgepraat.
  Begrijp ik de foto van het verkeersbord goed!!!! dwz is het de bedoeling dat je meteen naar het kerkhof “gaat” als er een tsunami dreigt…..of is dat een foute interpretatie van mijn “spaans”….
  Het kerkhof is iid heel bijzonder, van ingrijpend sober tot artistiek kleurig met een desolate uitstraling…….mooi weergegeven!
  …en dat vogeltje, je kunt het beter een zwartkapje noemen dan een roodborstje….(grapje)
  Nou, goede reis verder en ik wacht met spanning op het volgende verslag!
  Doeiiiii groetjes

 6. Floris on 27/08/2012 at 21:02 said:

  ¡Caballero Lenders!

  Jejeje, me río de mi culo gracias a tus historias humoristicas :). Leuk om te merken dat je wat Spaans kan inmiddels, ik merk aan de toon van het verhaal dat het wel behoorlijk toegespitst is op de omgeving wat je hebt geleerd. Anyway, de politie in Ecuador begrijpt blijkbaar toch ook hele epistels in het Engels (inclusief bewerkte foto’s) dus ook als je het over iets anders wil hebben dan naaktlopende klasgenoten, gaat het je vast wel lukken :). Mooi om te horen dat ook de tweede keer je pech alsnog wordt weggepoetst, eind goed al goed, houden zo!
  Leuk ook om te zien dat je je in een paar weken al thuis bent gaat voelen in Montanito. Het dorpje treurt vast nu het jou als opmerkzame, markante en ruim donerende inwoner kwijtraakt.

  Geniet nog van je dagen in Equador!

  Hasta luego,
  Floris

  P.S. Als je terugkomt, is een baan als registeraccountant echt wat voor jou. Dat bleek wel uit onze vakantie kasboeken, maar nu helemaal uit de bananenregistratie die ook Boi opviel ;).

Post Navigation