Op zaterdag 25 augustus om 05.00 am gaat mijn wekker. Om 05.45 vertrekt mijn bus vanuit Montanita richting Guayaquil, het eerste traject van mijn reis naar Banos van vandaag. Hoewel het “gisteren” behoorlijk laat is geworden op mijn laatste avond in Montanita (na mijn laatste cocktail en cerveza ging ik rond 01.15 slapen) ben ik vreemd genoeg behoorlijk uitgerust. Ik neem afscheid van Antonio, de nachtwaker van de Cabanas, en ben ruim op tijd voor de bus. In het donker zie ik voor de laatste keer de voor mij inmiddels zo bekende straten van het dorpje voorbij schieten; Tot ooit!

De busreizen verlopen prima. Ik kom om 08.50 aan in Guayaquil en neem daar de bus naar Ambato van 09.30. De reis naar Ambato duurt redelijk lang, ongeveer 6 uur, maar dat is wel inclusief lunchpauze. Ik zie veel boeiende dingen onderweg, waaronder kerkhof 2.0 (een nog interessantere versie dan die in Montanita). Ook besef ik voor het eerst echt dat er ook flinke armoede is in Ecuador, het hard werken om vooral in primaire levensbehoeften te voorzien, zoals eten en wonen. Op de heenreis had ik het al een beetje in de gaten toen ik door de buitenwijken van Guayaquil reed, maar nu valt het me pas werkelijk op dat er veel mensen in de rotzooi leven die hier op straat ligt. Overvolle bussen uit de vorige eeuw halen ons in, zeer primitieve huizen die op instorten staan passeren we, ik zie magere zwerfhonden die vuilniszakken openscheuren in de hoop op een stuk vlees, vieze mannetjes die primitieve winkeltjes runnen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt in de buurt van India, maar dan met het verschil dat de mensen er hier om de een of andere rede toch nog gelukkig uitzien. Je ziet ze lachen en vrolijk keuvelen met elkaar, terwijl ze tussen de uitlaatgassen in de vieze goot staan. Ik heb nagedacht over wat het kan zijn dat de mensen hier ondanks alles vrolijk maakt en ik ben tot de volgende theorie gekomen; Alles is te danken aan het fruit! Doordat hier in Ecuador alles zo goed groeit (vruchtbare grond (vulkanen) en een gunstig klimaat) is er veel fruit. Daardoor kost het fruit bijna niets en is het voor iedereen betaalbaar. Dus als je maar een paar cent per dag hebt, dan ga je juist fruit kopen, en daar wordt je gezond en vrolijk van. Misschien zijn mensen met weinig geld daardoor wel gezonder dan mensen met veel geld, maar dat gaat misschien wat te ver.

Op weg naar Quito veranderd het horizontale heuvellandschap aan de kust in een imposant berggebied dat wel iets weg heeft van de Alpen. Rond 12.30 stopt de bus voor een lunchpauze. Gelukkig ben ik dit keer een ervaren reiziger, want wie niet assertief is mist hier zijn warme maaltijd. Dat laatste zal ik even toelichten; Toen ik van Quito naar Guayaquil reed met de bus, stopten we ook rond het middaguur om te lunchen. Ik had maar half door dat het de bedoeling was dat we hier allemaal gingen eten en voordat ik ook maar wist waar het restaurant was op het drukke busstation, stond er al een lange rij voor het buffet. Net op tijd wist ik een bord bonen en kip te bestellen, waarvan ik de helft kon opeten omdat toen iedereen alweer richting de bus liep en ik niet graag alleen achter bleef. Dit keer is er weer een restaurant, maar nu weet ik dus wel raad met mijn pauze. Zodra de bus geparkeerd is stuif ik als een malloot het restaurant in en bestel kip met rijst en friet, altijd goed als je honger hebt. Trots schuif ik als eerste aan en eet op mijn gemak mijn bordje leeg, tevreden rondkijkend naar de overige passagiers, die suf om zich heen kijken en nog niet eens eten hebben. Wat een sufferds, straks zullen we wel eens zien wie er de helft van zijn eten moet laten staan als ik alweer rustig in de bus zit. Maar niets is minder waar! We hebben vandaag te maken met een buschauffeur die van een lange lunchpauze houdt, dus ik vul mijn zuurverdiende tijd maar met het fotograferen van de bus en de omgeving, wat een anticlimax!

We komen aan in Ambato; “Banos, Banos”, roept het busmannetje. Hier moet ik er blijkbaar uit om over te stappen, al moet ik nog steeds wennen aan de gelijkenis van de naam van dit dorpje met de benaming van een toilet in het Spaans (el bano, meervoud los banos). Ik moet overigens ook plassen, dus welke van de twee het ook is, ik vind het een goed idee om uit te stappen. Het blijkt om het dorpje te gaan. Ik loop 200 meter en stap in een andere bus die staat te wachten op volk. Het blijkt een bijna perfecte aansluiting te zijn, want 10 minuten later vertrekt de bus richting Banos (N.B. Slechts 80 dollarcent voor een rit van één uur!). Onderweg vang ik een glimp op van de Tungurahua vulkaan, die afgelopen week veel activiteit vertoonde. Helaas zit ik aan de verkeerde kant van de bus voor echt goede foto’s van dichtbij, maar ik weet er wel een van grote afstand te maken.

Ik kom om 16.30 aan in Banos en ga meteen naar de banos, want ik heb nog steeds niet geplast. “normale” mensen doen dat hier in Ecuador overigens gewoon in de goot langs de kant van de weg, maar westers opgevoed als ik ben doe ik (veel) moeite om officiele sanitaire voorzieningen op te zoeken. Banos is een leuk en zeer toeristisch bergdorpje. Het ligt op 1800 meter hoogte aan de voet van de Tungurahua vulkaan. Als het goed is moet het snachts mogelijk zijn om vanaf de bergen die Banos omringen lava uit de vulkaan te zien stromen. Ik kijk al enkele dagen uit naar mijn eerste lava-experience en boek nog voor dezelfde avond nog een tour naar een uitkijkpunt. Op internet zag ik de veelbelovende foto’s van vorige week, waarbij letterlijk rode fonteinen de lucht in spoten. Dat wil ik ook zien!

De lava-experience wordt een kansloze avond! Ten eerste is de toer naar het uitkijkpunt zo bizar dat het niet in de buurt komt van wat ik me had voorgesteld. Om 21.00 vertrekken ongeveer 20 omgebouwde vrachtwagentjes, met elk zeker 20 mensen aan boord, richting een bergtop. Niet alleen dit grote aantal mensen had ik niet verwacht, ook de manier waarop alles verloopt is op zijn zachtst gezegd ridicuul. Elke tourbus is uitgerust met knipperende discolampjes (in alle kleuren) en een grote geluidsbox. Alsof we in een mobiele discotheek zitten rijden we in de eerste versnelling met een blazende motor tegen de veel te steile berg op. 30 minuten later komen we op een bergtop uit waar we in het dal het dorpje Banos zien liggen. Dit is het hoogtepunt van de avond. De vulkaan is niet zichtbaar omdat het bewolkt is en dus is voor mij de missie al over. We blijven nog ongeveer 1 uur in de kou op de bergtop staan om naar twee straatartiesten te kijken, die blijkbaar al hadden voorspeld dat dit zou gebeuren en dankbaar hun act opvoeren. De overige 399 toeristen staan in een grote kring te klappen. Ben ik echt de enige die hier alleen voor de lava kwam? Nou ja, het antwoord zal ik nooit weten, ik was in elk geval blij toen ik weer beneden was en mijn warme en stille bed in kon.

Op zondag slaap ik uit! Tot een uur of 15.00 doe ik niet veel meer dan in bed liggen, computeren en ontbijten in het hostel. Maar dan is het over met mijn passiviteit en besluit ik de straat op te gaan. Ik kom op het idee om vandaag maar eens naar de dierentuin te gaan. Hoewel Banos bekend staat om zijn Thermale baden, lijkt het me vandaag leuker om een te kijken wat ze hier in Ecuador onder een dierentuin verstaan.

Ik wordt zowel onderweg naar de dierentuin als in de dierentuin zelf verrast door een fantastisch uitzicht over de bergachtige omgeving hier. Wat een natuur! En daar, middenin de vallei op een grote rots, bevindt zich een dierentuin. Een unieke setting, met unieke kooien die worden gevormd door de aanwezige natuur. Het is bijzonder om te zien, helemaal omdat ik hier echt tussen de Ecuadorianen loop (toeristen uit de rest van de wereld hebben dit dierenpark nog niet ontdekt denk ik). Ik zie veel vogels (waaronder 3 condors!), een jaguar, schildpadden, een beer en veel apen. De kooien zijn redelijk ruim en goed onderhouden. Enig minpuntje is het isolement waarin de grotere dieren verkeren. Vooral de jaguar verveelt zich zichtbaar, wat is te zien aan de repeterende bewegingen die het beest maakt. Niet erg leuk om naar te kijken, al is het wel een prachtig beest. Nu maar hopen dat ik komende weken wat van deze dieren in het wild mag tegenkomen.

8 Thoughts on “Dag 33 en 34: Dierentuin

 1. je snoesje on 27/08/2012 at 06:26 said:

  Goede morgen lieverd!
  Wat een leuk verhaaltje weer!
  Ff over dat fruit, dansen de mensen daar ook niet veel dan? Het is wel zuid-amerika en dat maakt mensen ook blij weet ik uit mijn eigen ervaringen 😉
  Ik moest heel erg lachen om je zie je helemaal rennen vanuit die bus haha! En een echte toerist gewoon lekker niet plassen haha ik had het wel geweten 😉
  Snap dat het beter is om het niet zo op straat te doen ook voor de mensen daar maar ik had toch ff de locals gevolgd in hun voorbeeld.
  Jammer dat je verder niet veel van de vulkaan hebt gezien lieverd. Nou ja misschien heb je nog geluk van de week.
  Nou ik heb weer gelachen en genoten van je verhaaltje en ik ga nu snel weg want anders kom ik te laat op mijn werk!
  Fijne dag schat.
  Kus

 2. Leo on 27/08/2012 at 09:29 said:

  Bijzonder genoeglijk, Sander, om steeds jouw reisverslagje te lezen, zeker ook met de kleurrijke illustraties erbij! Moet ook wel lachen om je zelfspot in het bijna mr. Bean-achtige tafereel tijdens de lunchpauze. Ik zie je zó na een noeste run vol trots als eerste achter een volgeladen bord temidden van een beklagenswaardig zoekende menigte zitten, zich pijnlijk onbewust van de uiterst beperkte tijd die er tot hun beschikking staat en de honger die ze de rest van de dag nog zullen moeten doorstaan! Om even later te moeten aanzien hoe relaxed je medepassagiers van hun lunch zitten te genieten en jij met schrokkerige maagkrampen ontgoocheld je tijd moet zien te doden met wat kiekjes links en rechts. Prachtig!!
  Jammer dat je eerste Tungurahua view-missie op een koud en vulkaanloos discofiasco uitliep, misschien heb je één dezer dagen wat meer geluk met de weersomstandigheden en vang je nog een glimp op van wat aardse oprispingen.
  De oranje kop van de gekooide vogel X doet mij weer sterk denken aan de verwantschap tussen de vogels en de oude reptielen uit een ver achter ons liggende jurassic age.
  Fijne belevenissen verder, ik kijk met plezier uit naar je volgende reportage!

 3. Rob Bakker on 28/08/2012 at 10:53 said:

  Hoi Sander,
  Net jouw laatste 2 verhalen gelezen en begin toch steeds meer een 2e Michael Palin in je te zien.
  Jouw stukje over de vogels op de electrische tijd draad deed mij denken aan het filmpje van pixar ( http://www.youtube.com/watch?v=aHUgdwyxTF0 )

  Als ik naar jouw programma voor de komende tijd kijk verheug ik mij alvast op de schitterende verhalen en natuurlijk de foto’s
  (Nazca lijnen vanuit het vliegtuig; de devilsnoise treinreis etc.etc.)
  Denk je wel aan je budget en vergeet niet af en toe gewoon niets te doen en te genieten van je vrijheid

  Rob

 4. Hanneke on 28/08/2012 at 12:56 said:

  Wat een héérlijk verhaal weer Sander. Je hebt me echt mee laten genieten van je belevenissen. Had het gisterochtend[maandag] al gelezen maar nam toen de tijd niet om je te berichten…..; ben namelijk meteen op mijn fiets gestapt om naar bakkerij van Doorn te gaan. Daar staat namelijk op maandagochtend een groente en fruit kraam en na het lezen van je verhaal ben ik daar een héle grote berg fruit gaan kopen. Eens kijken wat het nuttigen daarvan bij me teweegbrengt.
  Fijne dag nog in Banos, goede reis morgen en tot de volgende keer.
  Liefs,
  Hanneke

 5. Rob Bakker on 28/08/2012 at 13:16 said:

  Hoi Sander,
  Net jouw laatste 2 verhalen gelezen en begin toch steeds meer een 2e Michael Palin in je te zien.
  Jouw stukje over de vogels op de electrische tijd draad deed mij denken aan het filmpje van pixar ( http://www.youtube.com/watch?v=aHUgdwyxTF0 )

  Als ik naar jouw programma voor de komende tijd kijk verheug ik mij alvast op de schitterende verhalen en natuurlijk de foto’s
  (Nazca lijnen vanuit het vliegtuig; de devilsnoise treinreis etc.etc.)
  Denk je wel aan je budget en vergeet niet af en toe gewoon niets te doen en te genieten van je vrijheid

  Rob

 6. Rob Bakker on 28/08/2012 at 13:17 said:

  Hoi Sander,
  Net jouw laatste 2 verhalen gelezen en begin toch steeds meer een 2e Michael Palin in je te zien.

  Als ik naar jouw programma voor de komende tijd kijk verheug ik mij alvast op de schitterende verhalen en natuurlijk de foto’s
  (Nazca lijnen vanuit het vliegtuig; de devilsnoise treinreis etc.etc.)
  Denk je wel aan je budget en vergeet niet af en toe gewoon niets te doen en te genieten van je vrijheid

  Rob

 7. Sander on 28/08/2012 at 16:33 said:

  Goed om te horen dat ik je aanzet tot het eten van fruit Han! De mensen kunnen hier overigens ook allemaal goed dansen inderdaad, dus wie weet speelt dat ook een rol.
  Ik zal kijken hoe kostbaar de excursies op weg naar het zuiden zijn. Ik heb gehoord dat the devils nose 25 dollar kost, dus dat is nog net betaalbaar. Een vliegtuigrit bij Nazca gaat duurder worden vrees ik, maar dat zie ik dan wel. Na de Incatrail in Cusco heb ik tijd om even een weekje ergens te blijven hangen. Tot die tijd zijn er te veel dingen die ik graag wil zien onderweg! 😉

 8. Maaike on 28/08/2012 at 17:00 said:

  Leuke verhalen en mooie foto’s, San!
  Leuk dat je zo’ n gedetailleerd reisschema bij je vorige bericht hebt gestuurd, Ik kijk op de i-pad naar de plaats waar je bent, heb zojuist Banos onder de loep genomen. Ziet er wel levendig en gezellig uit!
  Jammer dat de tocht naar de vulkaan niet was wat je ervan verwachtte, maar ja, je kunt niet alles hebben, en ik vind het eerlijk gezegd wel veilig dat de vulkaan rustig is, en hopelijk ook blijft…….
  Geniet van ales wat je ziet en doet,
  Groetjes,
  Puck en Maaike

Post Navigation