Om 05.00 worden we wakker gemaakt door één van onze gidsen die ons coca-thee brengt in onze tent. We hebben 30 minuten de tijd om wakker te worden, aan te kleden en in te pakken en worden daarna verwacht in de gezamenlijke eettent voor het ontbijt. Helaas ben ik vergeten wat we precies voor lekkers kregen, maar het is elke maaltijd weer ongelooflijk wat er allemaal voorgeschoteld wordt en hoe lekker het is. Helemaal als je bedenkt dat je gewoon ergens midden tussen de bergen zit en er niet veel eten voorhanden is (supermarkten ontbreken hier (gelukkig) nog). De dragers hebben dus al het eten zelf meegenomen vanuit Cusco.

Dag twee staat in het teken van Klimmen (ongeveer 4 uur) en dalen (ongeveer 2 uur). We zien geen Ruïnes, hebben niet veel adem over om te praten of te lachen tijdens het wandelen en slaan de lunch over omdat het op 4200 meter hoogte niet echt aangenaam is om lang stil te zitten. Het is dus een beetje ieder voor zich en alle concentratie op het lopen vandaag. Op mijn eigen tempo, dat normaal toch niet zo heel hoog is, loop ik snel uit op de rest. Vooral Melissa heeft het moeilijk omdat ze zich niet lekker voelt. George heeft zijn rugzak na de vermoeide wandeling van gisteren toch maar overgedragen aan één van de dragers, dus hij komt een stuk beter mee. Even loop ik nog samen met Liz naar boven, maar op een bepaald moment raak ik haar kwijt en ben ik alleen met de gids. We komen rond 10 uur aan op de afgesproken rustplaats (twee uur onder de top) en wachten daar op de rest. De eerst volgenden die verschijnen zijn Jasper en Susan 50 minuten later. Ik wilde eigenlijk graag met z’n allen verder om het hoogste punt op de trail te bereiken (4200 meter), maar ik heb geen zin meer om langer te wachten in de kou en loop samen met de gids door. Het is inmiddels ook gaan regenen dus het is sowieso niet echt een pretje om rustig te wandelen en om je heen te kijken.

Na een goed uur wandelen bereik ik rond 12 uur de top en vier ik samen met de gids een klein en kort feestje, alvorens we aan de andere kant van de berg weer naar beneden gaan. Ik heb tijdens de beklimming geen last van hoofdpijn, dus van hoogteziekte is gelukkig geen sprake. Mijn poncho is wel lek dus ik ben behoorlijk nat en koud, maar het is toch wel even genieten wanneer ik de top bereik. Na vijf minuten dalen we snel af aan de andere kant van de top en komen iets na 13.30 aan op de camping waar we de komende nacht zullen verblijven. We zijn aan de vroege kant dus mijn tent is nog niet klaar voor gebruik en ik moet in de gezamenlijke tent wachten. 30 minuten later kan ik in mijn tent terecht en maak ik mijn bed op voor een kleine siësta, terwijl de rest nog bezig is aan de wandeling. Blijkbaar heb ik samen met de gids toch redelijk doorgelopen, want pas ruim een uur later komen Susan en Jasper bij het kamp aan, gevolgd door Liz en George. Christina arriveert net iets voor haar vriendin Melissa, die het erg zwaar heeft gehad en het laatste stukje zelfs door een porter naar beneden wordt gedragen. Zij arriveert pas rond 16.30 in het kamp en kan niet echt meer lachen. Jammer dat ze ziek is net nu ze deze prachtige wandeling aan het maken is, hopelijk voelt ze zich morgen beter. De lunch, het happy hour (een aperitief waarbij we thee en popcorn krijgen) en het avondeten volgen elkaar snel op en weer wordt het een gezellige avond. Ondanks de vermoeidheid van de zware en lange dag is het weer net zo gezellig als gisteren.

5 Thoughts on “Dag 67: Inca-trail 2

 1. Leo on 03/10/2012 at 09:16 said:

  Sprekend woord- en beeldverslag, Sander, heel mooi om zo even met je mee te kunnen reizen door het verlaten gebied van de oude Inca’s, hoewel ik me realiseer dat het 3-dimensionaal bewegen door dit prachtige berglandschap met de overweldigende uitzichten, in combinatie met de vermoeiende inspanningen in soms natte atmosferen en de relativerende onderlinge interacties, onderbroken door de voor sommigen méér dan welkome cocatheepauzes, het geheel natuurlijk ongelooflijk veel indrukwekkender maken dan het lezen van je levendige verhaal en het bekijken van de bijbehorende platte plaatjes in een warme, droge huiskamer in het zo verre Sint-Michielsgestel! Desalniettemin: ¡Queremos más!

 2. Leo on 03/10/2012 at 09:37 said:

  … maakt …

 3. Lia on 03/10/2012 at 14:47 said:

  Hoi San,

  Je moet heel wat trotseren maar je doet het ook steeds weer. Ik ben benieuwd naar de 2 andere dagen, hoe die verlopen zijn. Dat hondje is toch niet dood hè? Lijkt, qua vacht, wel een beetje op Mara.

  Liefs
  Lia
  (en natuurlijk ook groeten voor Jeroen)

 4. Willemien Foolen on 04/10/2012 at 12:09 said:

  Hoi Sander,
  ik dacht ook al net als ons Lia: Dat hondje is toch niet dood?
  Het ziet er in ieder geval niet echt verzorgd uit. Maar wat wil je in dergelijke afzonderingen!
  Verder “Chapeau” (als ik het goed schrijf) voor je inspanningen. Knap om als één van de eersten boven te komen en wederom een hele belevenis.
  Wat zul jij moeten afkicken in februari!
  Geniet nog fijn verder van je wandeltocht en verdere reis.
  Groetjes Willemien

 5. Leo on 06/10/2012 at 11:46 said:

  Bij nalezen gemerkt, Sander, dat ik mij in mijn commentaar op 3-10 wat ongelukkig heb uitgedrukt. Ik bedoelde natuurlijk niet dat jouw reisverslagen en fotoreportages op mij als lezer onontkoombaar slechts beperkt indruk kunnen maken. Integendeel! Het is telkens weer een feest om getuige te mogen zijn van wat je op je tochten meemaakt en om je heen allemaal waarneemt! De afwisseling tussen een trekking als geheel en kleine voorvallen en omstandigheden onderweg en tussen wijdse vergezichten in massieve berglandschappen en dichtbije waarnemingen als een dromende klittenhond, een zich vastklampend vlindertje of een neergestreken lokale vlieg, maken het extra boeiend en levendig om op afstand steeds even ‘n beetje met je mee te mogen reizen. Laat mijn gebazel je niet weerhouden om ons aan het thuisfront enthousiast te blijven boeien met je kleine en grote avonturen op het Zuid-Amerikaanse continent!

Post Navigation