Het was een roerig nachtje! Tot laat in de avond, of zelfs diep in de nacht, liepen er mensen over de vloer boven ons. Het is hier erg gehorig en dus ben ik meerdere malen wakker geworden van al die stampende voeten op het hout. Echt bizar, wie loopt of lopen er nu diep in de nacht (03.00 uur) zo lang achter elkaar door een kamer heen? Dat er af en toe iemand loopt kan ik me nog voorstellen, maar het was een permanent geloop en gestommel, alsof er een nachtelijke verbouwing bezig was. Uiteindelijk heb ik toch nog een oogje dicht kunnen doen en zitten we nu gesteven en gestreken aan ons laatste Chileense ontbijt (stoppeltoast met jam). Om 08.45 uur in de ochtend verlaten we ons hostel alweer om op weg te gaan naar Ushuaia. Samen met 6 andere gelukkigen halen we ons ticket op, stempelen ons paspoort af en stappen in een klein busje. In het douanekantoor zagen we trouwens nog dat er een dansschool in ons hostel zou moeten zitten, misschien dat daar vannacht al die herrie wel vandaan kwam. Het is lachen als een boer met kiespijn bij die gedachte; wat een vreemd hostel!

De tocht per busje naar Puerto Navarino volgt een slingerweg langs de kust en duurt ongeveer 90 minuten. Onderweg zien we nog veel mooie ongerepte stukken groen die het eiland rijk is. Dit is echt nog een onontdekt paradijsje, een plek die zelfs voor de meeste toeristen te ver in het zuiden ligt (ze houden het vaak bij een vlucht naar Ushuaia). Wanneer we aankomen bij Puerto Navarino komt toevallig net het bootje aangevaren dat ons naar de overkant zal brengen. Het is een mooi beeld, met de oude vervallen stijger en de bloeiende bloemetjes op de voorgrond. We verlaten dit afgelegen eiland en vertrekken richting de stadse beschaving van Argentinië.

De boottocht gaat snel (zoals verwacht) en voordat we het weten staan we aan de overkant in de haven tussen de cruiseschepen. Ushuaia is niet alleen de zuidelijkste stad ter wereld, maar ook het ideale startpunt voor een boottocht naar Antartica. Voor “slechts” 3000 euro mag je 8 daagjes meevaren en genieten van het echte zuiden. Helaas voor ons niet weggelegd, ik heb mijn investering uitgesmeerd over 7 maanden in plaats van 8 dagen. Vanuit de haven gaan we op zoek naar een slaapplek voor die nacht (natuurlijk na een mooie Argentijnse stempel in ons paspoort) en we komen uit bij een hostel. We hebben wel een kamer geboekt in Ushuaia, maar omdat we één dag eerder deze kant op zijn gekomen (we hadden het na één dag wel gezien in Puerto Williams en wilden meer tijd in Ushuaia) moeten we één nachtje overbruggen. Het hostel zit vol jongeren en we liggen met zijn zessen op een kamer. Niet echt Leo’s ideale slaapomgeving, maar voor één nachtje kan het wel. Ik voel me weer even de reiziger die ik een aantal weken geleden was, die van weinig geld en goedkope hostels. We hebben de afgelopen tijd bijna alleen maar privé-kamers gehad, maar toch voel ik me meteen weer thuis in deze bezige setting; gezellig!

In de namiddag doen we navraag over mogelijke excursies en komen we erachter dat een tochtje naar een pinguincolonie maar liefst 90 euro per persoon kost (duurt vier uur en bestaat voornamelijk uit in een bus zitten). Het lijkt me erg leuk om een flinke colonie pinguins te zien, maar deze prijs is echt te gek. Helemaal omdat ik in mijn reisgids lees dat dezelfde excursie 2 jaar geleden nog slechts 45 euro kostte. Dat is overigens wat je overal in Argentinië ziet en hoort; belachelijke prijzen en prijsstijgingen. Iedereen klaagt erover en voor de mensen die nog steeds denken dat Chili duur is heb ik nieuws; Argentinië is tegenwoordig duurder! De prijzen zijn hier zo belachelijk dat je bijna geen zin meer krijgt om iets te bezoeken.

Dat doen we dan ook niet. Op onze tweede dag in Ushuaia doen we niet veel meer dan uitslapen, van slaapplek wisselen (ons nieuwe onderkomen is een zeer huiselijk Bed en Breakfast), naar een gesloten museum lopen en uit eten gaan. We komen bij van de strakke reisplanning van de afgelopen weken en genieten van het niets doen. De winkelstraat en de haven worden wel nog met een klein bezoekje vereerd, maar het is vandaag koud en guur en prima weer om lekker binnen te zitten. Het weer was de afgelopen weken echt prima, nergens was er harde regen of extreme kou, maar hier in Ushuaia vangen we voor het eerst een glimp op van de gewoonlijke Patagonische omstandigheden. We zijn natuurlijk hier in de lente, maar hadden toch een beetje meer sneeuw en kou verwacht.

Comments are closed.

Post Navigation